- Δολομιτικές Άλπεις
- Τμήμα των ανατολικών Άλπεων στη βόρεια Ιταλία, που εκτείνεται μεταξύ των κοιλάδων του ποταμού Ιζάρκο στα ΒΔ, Αδίγη στα Δ, Πιάβε στα Α και από την Τσίμα ντ’ Άστα στα Ν. Η ονομασία του οφείλεται στην παρουσία δολομίτη που, μαζί με τους ασβεστόλιθους και τη μάργα, αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του αναγλύφου.
Ο σχηματισμός των δολομιτών συνδέεται με την παρουσία ισχυρών κοραλλιογενών σκοπέλων, πάνω στους οποίους έχουν εναποτεθεί στρώματα με κανονική διάταξη, ασβεστολιθικά ιζήματα και ιζήματα μάργας (τριαδικό). Οι διαχωριστικές επιφάνειες μεταξύ των συνεχόμενων κοραλλιογενών και ασβεστολιθικών στοιχείων, καθώς και τα ρηξιγενή στρώματα που διέρχονται μέσα από το πέτρωμα, δημιούργησαν σχετικά κάθετα τοιχώματα, που ορθώνονται πάνω σε μια βάση από πιο μαλακά πετρώματα, από μάργα και τόφους, των οποίων η παρουσία συνδέεται με ηφαιστειογενείς εκρήξεις που σημειώθηκαν στην περιοχή την ίδια εποχή. Κατά τη διάρκεια των χιλιετιών, η διάβρωση (ιδίως του νερού) διαμέλισε το συγκρότημα πετρωμάτων, διαμορφώνοντας όγκους και κορυφές.
Η παραδοσιακή οικονομία της περιοχής, που βασιζόταν στην εκμετάλλευση των δασών (επεξεργασία ξύλου) και στη χρησιμοποίηση των ορεινών λιβαδιών, εγκαταλείφθηκε με την ανάπτυξη του τουρισμού, που αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Η τουριστική έλξη της περιοχής χρονολογείται από τον 19o αι. Οι ταξιδιώτες επισκέπτονται τις Δ.Ά. για την ομορφιά του ερειποειδούς αναγλύφου, οι μορφές του οποίου αλλάζουν διαρκώς χρωματισμούς από την ανατολή έως τη δύση του ήλιου. Σήμερα η περιοχή διαθέτει σπουδαίο οδικό δίκτυο και τέλεια εξοπλισμένους σταθμούς για χειμερινό και θερινό τουρισμό. Ο πιο γνωστός από αυτούς είναι η Κορτίνα ντ’ Αμπέτσο, όπου διεξήχθησαν οι 7οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες το 1956.
Η Κορτίνα ντ’ Αμπέτσο, ένα από τα πιο ονομαστά κέντρα χειμερινού τουρισμού των Δολομιτικών Άλπεων, όπου έγιναν το 1956 οι 7οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες.
Το ορεινό συγκρότημα Σέλα των Δολομιτικών Άλπεων, με τα χαρακτηριστικά εκτεταμένα οριζόντια στρώματα.
Άποψη του χειμερινού τουριστικού κέντρου των Δολομιτικών Άλπεων Αλέγκε, στις όχθες της ομώνυμης λίμνης.
Η λίμνη Μιζουρίνα, στις Δολομιτικές Άλπεις, με τις τρεις κορυφές του Λαβαρέντος στο βάθος. Σχεδόν όλες οι λίμνες των Άλπεων προέρχονται από τη δράση των παγετώνων του τεταρτογενούς.
Dictionary of Greek. 2013.